Historisch Amsterdam met modern tintje

Op 1 juni was ik op bezoek bij een klant voor mijn normale baan. Het was in een van de oudste stadsdelen van Amsterdam op de Hoogte Kadijk straat. Toen ik de straat inreed trok een groot graffiti kunstwerk direct mijn aandacht. Na wat zoekwerk op internet vond ik dat het is gemaakt door een Braziliaanse kunstenares genaamd Fefe Talavera. Het is onderdeel van een kunstproject dat bestaat uit meerdere graffite kunstwerken in een aantal achtergestelde wijken van Amsterdam.

Graffiti art

Ik was ook ge├»ntrigeerd door het grote stenen gebouw waar ik mijn auto naast had geparkeerd. Het had grote hoge ramen en ik kon alleen wat houten of stalen balken zien. Toen ik door een van de lagere ramen keek kon ik een bordje lezen waarop stond “Amsterdamse electriciteitscentrale”. Het is een van de eerste electriciteitscentrales van de stad geweest en het is gebouwd rond 1900. In de haven ernaast losten de binnenvaartschepen de kolen die in de centrale werd verstookt.

Electricity plant

Toen ik de straat overstak zag ik nog een gebouw dat mijn aandacht trok. Het was een oud pakhuis dat verbouwd is tot een appartementencomplex. Zoals je kunt zien op de foto hieronder staat de voorkant van het gebouw nog steeds overeind zodat de buurt de historische aanblik behoudt. Het gebouw het De Kalenderpanden. Het wordt zo genoemd omdat in het verleden 12 pakhuizen allemaal de naam van een maand droegen.

MRCMiP20150601-005-small

Alle foto’s zijn genomen met mijn iPhone 5s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *